De Amsterdamse wethouder Touria Meliani (Cultuur) heeft samen met de cultuurwethouders van Utrecht en Rotterdam een open brief geschreven waarin om meer steun voor de uitgaanssector wordt gevraagd.

"Clubs en poppodia zijn al meer dan acht maanden gesloten, maar lijken nauwelijks op de radar als het om noodsteun en aandacht gaat. Terwijl er veel mensen werkzaam zijn in de nachtcultuur en het dé plek is voor ontmoeting, ontlading en ontdekking", schrijven Meliani, de Utrechtse cultuurwethouder Anke Klein en de Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi in het opiniestuk in de Volkskrant.

Sinds het begin van de coronacrisis mogen er geen festivals en grote feesten plaatsvinden. Ook nachtclubs en discotheken zijn dicht. In de zomer konden dit soort uitgaansgelegenheden wel open als ze als café functioneerden, maar dat was van korte duur en leverde vanwege het kleinere aantal bezoekers ook minder geld op.

"Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur."

'Blij met tweede steunpakket cultuur, maar kijk meer naar nachtcultuur'

De wethouders zijn blij dat het Rijk met een tweede steunpakket voor de culturele sector komt, maar willen dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar steun voor de nachtcultuur.

"We pleiten vanuit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor meer aandacht, erkenning en het op waarde schatten van de kracht van de nacht vanuit het Rijk. De verwachting is dat de clubs pas open kunnen als er een vaccin is. Daarom is een steunpakket op maat voor de nacht een logische volgende stap."

De wethouders zeggen na te denken over wat er straks wel kan. "Bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor grote en veilige (buiten)locaties voor nachtprogrammering. Als er dan versoepelingen komen, ligt er een plan klaar waarmee we snel aan de slag kunnen en de sector zo spoedig mogelijk kan beginnen met herstel."