De gemeente Amsterdam wil een nieuwe app introduceren die het voor inwoners meteen inzichtelijk maakt welke persoonlijke gegevens er worden gedeeld wanneer ze digitaal contact hebben met de gemeente.

De nieuwe app heet IRMA. Op dit moment werkt de gemeente, net als alle andere overheidsinstanties, met DigiD. Bij het gebruik van DigiD wordt het burgerservicenummer gedeeld met de gemeente; met IRMA hoeft dat niet. Bovendien worden de gedeelde gegevens door IRMA alleen opgeslagen op het gebruikte mobiele apparaat.

Het delen van het burgerservicenummer is in veel gevallen helemaal niet nodig, zoals bij een buurtonderzoek naar veiligheid. In andere gevallen kan het wel nodig zijn, zoals bij het aanvragen van een paspoort. In die gevallen kan via IRMA andere informatie gedeeld worden. De IRMA-app is onderdeel van een online privacycampagne waar ook andere instellingen aan meedoen.

"Als stad vinden we het belangrijk dat we op een veilige en verantwoorde manier omgaan met de data van Amsterdammers. Maar tegelijkertijd willen we onze dienstverlening verbeteren en voor iedereen toegankelijk maken", zegt verantwoordelijk wethouder Touria Meliani.

De app wordt ontwikkeld door de Nijmeegse Radboud Universiteit en de Stichting Privacy by Design en loopt vooruit op de Wet digitale overheid die momenteel door de Eerste Kamer behandeld wordt. Zodra die wet is aangenomen, kan IRMA ook gebruikt gaan worden.