Vuurwerkverkopers in Amsterdam zijn verontwaardigd over het pleidooi van burgemeester Halsema voor een algeheel vuurwerkverbod en verkoopverbod rond de jaarwisseling.

Samen met nog 24 andere burgemeesters, die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleit Halsema voor een landelijk verbod. Terwijl eerst de verkoop nog mocht doorgaan.

Jeffrey Beekhoven, die een vuurwerkwinkel in Kadoelen in Noord runt, heeft een wand vol dozen vuurwerk in de bunker achter zijn winkel opgeslagen.
Ook voor collega Tom Klarenbeek, die een vuurwerkzaak runt aan de Amstelveenseweg in Buitenveldert is het een ramp. "Dat betekent 60 duizend euro in het rood, een drama."

Tot nu toe wilde de burgemeester juist niet een uitzondering maken op het landelijk beleid en zag ze geen heil in een algeheel vuurwerkverbod voor de stad. Rotterdam en een paar andere steden deden dit wél.

Ontbreken van een verkoopverbod

Halsema wilde het niet vanwege het ontbreken van een verkoopverbod. Ze vreesde problemen met handhaving omdat vuurwerk nog wel overal te krijgen zou zijn en zag juridische risico's vanwege de ondernemers die op zo'n korte termijn benadeeld zouden worden.

Zo'n twintig ondernemers, onder wie Beekhoven en Klarenbeek, voerden vanaf maart hierover stevige gesprekken met de gemeente. De ondernemers vrezen nu dat hun strijd mogelijk voor niks is geweest. Ze geven aan dat er nog steeds vuurwerk in het buitenland verkrijgbaar is, waardoor mensen illegaal vuurwerk gaan inslaan.

Eerder dit jaar bleek al wel dat een meerderheid van de Amsterdammers en de gemeenteraad een vuurwerkverbod zou willen. Volgende week dinsdag wordt de kwestie in de Tweede Kamer besproken. Dan wordt duidelijk of het vuurwerk uitgepakt of teruggestuurd moet worden.