Veel kleine notariskantoren en enkele grotere kantoren in Amsterdam hebben het erg druk. Steeds meer huizenbezitters melden zich om de overstap naar het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht vast te leggen en in sommige gevallen leidt dat tot wachttijden.

Tot en met de eerste week van dit jaar konden veel Amsterdamse huizenbezitters tegen gunstige voorwaarden overstappen op het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Ze konden kiezen tussen een maandelijkse canonbetaling of de erfpacht in één keer voor altijd afkopen.

Ruim 130.000 Amsterdammers deden een aanvraag voor de overstap. Onderdeel daarvan is dat de nieuwe erfpachtakte binnen een half jaar door een notaris ondertekend moet worden. De gemeente stelde een lijst op met Amsterdamse notarissen waar de overstap geregeld kon worden. Kort geleden werd die lijst nog flink uitgebreid na klachten van de Autoriteit Consument & Markt.

Ondanks de problemen die de gemeente heeft bij de verwerking van alle overstapaanvragen, stijgt het aantal erfpachters die hun aanvraag bij de notaris kunnen afronden gestaag.

'Minder urgentie bij overstapdossiers omdat je er half jaar tijd voor hebt'

Vooral kleine notariskantoren en kantoren die zich gespecialiseerd hebben in de Amsterdamse woningmarkt, hebben het erg druk, zoals het Amsterdamse Mol Notariaat, het kantoor van notaris Hans Mol. Door de grote toeloop van het aantal erfpachters dat bij zijn kantoor de overstap wilde afronden, heeft hij besloten tijdelijk van de lijst van de gemeente af te gaan.

Arief van Rhee, voorzitter van de Amsterdamse ring van notarissen, herkent die drukte, maar niet bij ieder kantoor. Het is volgens hem te kort door de bocht om te stellen dat het bij alle notarissen in de stad topdrukte is.

"Wat je merkt is dat de overstapdossiers iets minder snel behandeld worden, omdat je daar zes maanden de tijd voor hebt. Daar zit minder urgentie achter dan bijvoorbeeld het afhandelen van een testament wanneer iemand overlijdt. Soms zie je dat er in de erfpachtaktes daardoor wat vertraging ontstaat."

Volgens wethouder Van Doorninck niet 'te druk'

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks), zegt dat vooral de goedkopere notariskantoren erg druk zijn, maar niet te druk. "De termijn van zes maanden die door de gemeente is gesteld om de akte te laten passeren bij de notaris, blijkt in de praktijk voldoende te zijn, al hebben met name de scherp geprijsde kantoren vrijwel deze hele termijn nodig voor de afhandeling."

Om de drukte bij de kleinere kantoren wat weg te halen en om de 'last' van het aantal erfpachtoverstappers beter te verdelen, bieden ook grote internationale notariskantoren op de Zuidas inmiddels hun diensten aan. "Voor het tarief dat ligt op het niveau van de kleinere notarissen in de stad", zegt Van Rhee, die zelf werkt bij het internationale kantoor van NautaDutilh. "De tarieven schelen niet zo veel meer, het loopt naar elkaar toe. Schrik dus niet van de Zuidaskantoren."

Hoewel vooral de grotere kantoren extra werk kunnen oppakken, ziet de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) dat notariskantoren zeker niet lijden onder de coronacrisis. "Wat ik zie in zijn algemeenheid is dat het in het hele notariaat buitengewoon druk is. Nog drukker dan vorig jaar en dat was al een topjaar", zegt Hens Meengs, woordvoerder van de KNB.

Ondanks de stijgende druk op Amsterdamse notariskantoren verwacht de gemeente geen problemen. Erfpachtoverstappers kunnen nog altijd terecht bij notarissen die de gemeente op haar lijst heeft staan. Van Rhee beaamt dat: "De deadline voor het passeren van de nieuwe aktes is nog nooit overschreden."