Een 32-jarige taxichauffeur is veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf en negentig uur taakstraf wegens het oplichten van verschillende toeristen die hij vervoerde vanaf Schiphol.

De oplichtingspraktijken vonden al in 2016 plaats. In drie gevallen sprak de taxichauffeur vooraf een prijs af en vroeg hij nadien om een veel hoger bedrag. De man wekte volgens de rechtbank de indruk een betrouwbare taxichauffeur te zijn, doordat hij in veel gevallen een geel of oranje hesje droeg met een tekst als 'official taxi' erop.

Een van de slachtoffers moest voor een ritje van de luchthaven naar de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam 200 euro betalen, waar dat normaliter niet meer dan 40 tot 50 euro kost. Volgens de chauffeur kwam er nog 100 euro luchthavenbelasting bij.

Een ander slachtoffer, dat naar Den Haag vervoerd werd, zag dat de taximeter bij aankomst van 158 euro versprong naar 258 euro. Ook in dit geval zei de chauffeur dat de extra 100 euro luchthavenbelasting betrof.

Een andere man had met de chauffeur afgesproken dat hij 100 euro zou betalen voor de rit van Schiphol naar Woerden. Toen de taxi bij het hotel arriveerde, liet de chauffeur op een soort gps-systeem zien dat de ritprijs 777,35 euro was. Het slachtoffer ging niet akkoord en kwam overeen dat hij 100 euro zou betalen. Op het pinapparaat zag hij een bedrag van 100 euro staan, maar volgens de chauffeur moest de transactie telkens opnieuw omdat de betaling niet slaagde. Uiteindelijk bleek dat er 3.700 euro was afgeschreven.

De rechtbank acht het kwalijk dat de verdachte het op buitenlandse reizigers gemunt had, aangezien die een relatief gemakkelijke prooi vormen omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn en niet bekend zijn met de Nederlandse gang van zaken. Bij het bepalen van de straf is meegewogen dat de feiten dateren uit 2016 en daarmee zo oud zijn dat er sprake is van ernstige overschrijding van de redelijke termijn.