De bouw van het Namenmonument in het Weesperplantsoen in Amsterdam mag doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Omwonenden waren in hoger beroep gegaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het monument is gepland in de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin en is ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die nooit een graf hebben gekregen. Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum.

Het Namenmonument moet het eerste nationale gedenkteken worden waar slachtoffers van de Holocaust met naam en toenaam worden genoemd.

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van het veelbesproken monument, vanwege de in hun ogen nadelige gevolgen voor de buurt. Ze vrezen een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze het monument te groot en zijn ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zorgen.

Eerder stelde de rechter de bewoners al in het ongelijk. Door de uitspraak van de Raad van State is de komst van het Namenmonument nu definitief en kan de bouw verder gaan. Eind september werd de eerste steen geplaatst. Het monument moet halverwege 2021 klaar zijn.