Een bewoner van een woning aan het Van Beuningenplein in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam schrok in de nacht van donderdag op vrijdag wakker toen er een vuurwerkbom zijn raam en kozijn vernielde. Volgens het slachtoffer heeft het incident te maken met zijn seksuele geaardheid.

De bewoner raakte niet gewond, ondanks het feit dat de bom een halve meter van hem en zijn hond afging. "Ik had geluk dat er gordijnen en lamellen voor het raam hangen, want anders was dit misschien slecht afgelopen. Dit is gewoon een aanslag op mijn leven."

Het vuurwerk is even voor middernacht tegen de ruit van de woning geplakt. De knal veroorzaakte rondvliegend glas en splinters van het raamkozijn.

De man, die vaker last heeft van overlast van buurtbewoners, zegt zeker te weten dat het incident te maken heeft met zijn seksuele geaardheid. "Ik heb bijna dagelijks last van jongeren die mij uitschelden voor 'homo' of 'flikker'. Dat is al bijna tien jaar aan de gang."

In 2011 deed de bewoner ook zijn verhaal bij AT5. Hij woonde op dat moment nog maar een jaar aan het plein. "Ik woon al twintig jaar in Amsterdam, waarvan tien jaar aan het Van Beuningenplein. Nadat ik hier kwam wonen zijn de pesterijen begonnen."

Volgens de man is er in die tien jaar niets veranderd en heeft hij nog bijna dagelijks last van scheldende jongeren. "Ik durf niet meer alleen te wonen. Ik word uitgescholden en zodra ik de politie bel, dan zijn de daders weg."

De politie laat weten dat er aangifte is gedaan en zegt de zaak hoog op te nemen. "Het feit dat je rustig in je woning zit en er zoiets kan gebeuren nemen we heel serieus." Ook zegt de politie dat ze gaan onderzoeken of het gaat om homogerelateerd geweld.