Slechts een beperkt aantal culturele instellingen in Amsterdam zal een ontheffing van de gemeente krijgen om de komende weken voorstellingen en optredens te organiseren waarbij meer dan dertig mensen aanwezig kunnen zijn. Dat zei burgemeester Femke Halsema dinsdagochtend tegen nieuwspartner AT5.

"Ik heb gisteren een eerste reeks aan culturele instellingen gebeld en als ik vandaag tijd heb dan volgen er meer", aldus Halsema.

Vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen in het land besloot het kabinet dat er niet meer dan dertig personen in een binnenruimte mogen zijn. Die maatregel ging dinsdag in en geldt voor ten minste drie weken.

Volgend op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei Halsema dat er in Amsterdam een aantal uitzonderingen gemaakt wordt voor culturele instellingen "die van groot belang zijn".

De uitzonderingen kwamen er dinsdag nog niet en daarom besloten bijvoorbeeld Paradiso, het Internationaal Theater Amsterdam en de Nationale Opera en Ballet de voorstellingen af te gelasten en hun deuren gesloten te houden.

Intussen zijn veel theaters, poppodia en bioscopen in afwachting van een besluit van de veiligheidsregio, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is. Zij hopen snel nieuws te krijgen over de uitzonderingspositie. Toch zullen veel instellingen teleurgesteld worden, zo is de verwachting.

Tegenover AT5 vertelde de burgemeester druk bezig te zijn met de uitzonderingen op de maximale groepsgrootte. "Het kan maar een heel beperkt aantal zijn, omdat de dertig personen natuurlijk met een belangrijke reden wordt geïntroduceerd, maar wij realiseren ons ook heel goed hoe hard dit nieuws is voor de culturele sector."