Medewerkers en bezoekers van verpleeghuizen in Amsterdam gaan preventief medische mondkapjes dragen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De regel geldt ook voor de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

De Jonge neemt hiermee een advies van de beroepsgroep voor specialisten ouderengeneeskunde over. De chirurgische neusmondmaskers moeten gedragen worden door mensen die patiëntcontact hebben binnen de 1,5 meter. Wel kan er een uitzondering gemaakt worden bij patiënten met een laag risico op complicaties of overlijden.

"Ik ga ervan uit dat dit advies wordt gevolgd en heb de regio’s gevraagd het noodzakelijke contact te leggen en constateer dat dit ook gebeurt", schrijft de minister in de brief. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat intensiever controleren of de basishygiëne en de infectiepreventie in verzorgingshuizen op orde zijn.

De nieuwe maatregel is onderdeel van een groter pakket dat maandag door het kabinet gepresenteerd werd. Onderdeel van dat pakket is dat horecagelegenheden vanaf dinsdag dagelijks om 22.00 uur de deuren moeten sluiten.

Ook mogen winkeliers in grote steden het dragen van een mondkapje verplicht gaan stellen in hun deurbeleid. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval voor drie weken. Daarna wordt gekeken of de groei van het aantal coronabesmettingen voldoende afgeremd is.