Voor buurtbewoners van de afgebrande kringloopwinkel Rataplan aan de Postjesweg in het Amsterdamse stadsdeel West was het een heftige nacht van zaterdag op zondag. Het vuur was moeilijk te blussen, waardoor de brand de hulpdiensten en de buurt de hele nacht bezig hield.

Door de brand moesten tientallen woningen worden ontruimd. Honderd buurtbewoners moesten in een hotel worden ondergebracht. Nadat de brand was geblust werden vijf woningen onbewoonbaar verklaard.

"De vlammen gingen door het dak", zegt een omwonende. "Het vuur kwam bijna tegen die bomen aan", zegt ze terwijl ze wijst in de richting van een rij bomen die twintig meter verderop staan. "Het vuur was heel dichtbij en we waren bang dat het vuur zou overslaan naar ons huis", vertelt een andere buurtbewoner.

Wel werden de bewoners snel geëvacueerd, vertellen ze. "Ik ben uit huis gehaald door mijn buurvrouw en terwijl wij over de balustrade liepen, ontplofte er een auto", zegt een van hen. "Er stonden bussen klaar om ons op te vangen", zegt een tweede bewoner. "Toen werden we naar hotels hier dichtbij gebracht."

De brand werd rond 2.00 uur opgehaald naar Grip 1. Op dat moment worden veel hulpdiensten ingezet en wordt een commandopost ingericht.

Het is niet de eerste keer dat kringloopwinkel Rataplan getroffen werd door een grote brand. In 2017 ging het toenmalige pand aan de Generatorweg in Sloterdijk ook in vlammen op.