Het Amsterdamse stadsdeel Oost hijst vanaf deze week permanent de regenboogvlag om antihomogeweld tegen te gaan.

De afgelopen periode zijn er verschillende incidenten geweest waarbij homoseksuele bewoners, of bewoners die hun solidariteit toonden, te maken kregen met geweld, werden uitgescholden of bekogeld zijn met eieren.

Buurtbewoners Tommy en Lennaert uit Oostpoort vertelden in juli aan nieuwspartner AT5 dat ze eieren vonden op hun balkon nadat ze de regenboogvlag hadden opgehangen.

Om de jongens te steunen werden er door andere bewoners nieuwe vlaggen besteld en al snel wemelde het van de regenboogvlaggen in Oostpoort.

Sinds donderdag hangt er permanent een regenboogvlag bij het stadsdeelkantoor aan de Oranje-Vrijstaatplein. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn zonder enige belemmeringen", zegt stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. "Dat zijn waarden die ontzettend belangrijk zijn in een samenleving waarin verschillende mensen en culturen naast elkaar leven."

Naast het uithangen van de regenboogvlag is stadsdeel Oost ook bezig met een actieprogramma om de problematiek aan te pakken. Hiervoor werkt het stadsdeel samen met de politie en maatschappelijke organisaties als COC en Alle Kleuren Oost.