Vijf basisscholen in Zuidoost krijgen net als vorig jaar subsidie om achterstanden bij leerlingen weg te werken. De gemeente maakt in totaal 640.000 euro vrij voor het programma High Dosage Tutoring Zuidoost.

De subsidie is bedoeld om leerlingen met een achterstand iedere schooldag 45 minuten langer te begeleiden. Hierbij krijgen leerlingen extra begeleiding om de stap naar een hoger schoolniveau te kunnen maken.

De scholen die meedoen aan het programma zijn De Blauwe Lijn, Crescendo, De Morgenster, de Rozemarn en de Achtsprong. De vijf basisscholen zijn in september vorig jaar al begonnen aan het programma. Ook volgend jaar zullen de scholen in Zuidoost subsidie ontvangen om leerlingen met een achterstand naar een hoger niveau te tillen.

Leraar Wilbert Sawat van basisschool de Achtsprong noemt de subsidie van de gemeente "heel positief". "Maar het probleem is ook heel groot", zegt hij. Zo ziet de basisschooldocent bij leerlingen met een achterstand al snel wanneer het taalniveau zwak is. "Wij proberen dat bij die leerlingen binnen schooltijd te repareren, maar een uurtje extra is eigenlijk niet genoeg."

Sawat hoopt dan ook niet dat er door het coronavirus opnieuw scholen moeten sluiten. "Zeker 70 procent van onze leerlingen heeft kans om een leerachterstand op te lopen." Voor hen is het volgens de leraar belangrijk om de school open te houden.