Buitengewoon opsporingambtenaars (boa's) gaan woensdag op de Dam in Amsterdam opnieuw actievoeren voor de komst van een wapenstok. De directe aanleiding van de actie is een handhaver die vrijdag gewurgd werd nadat hij een man aansprak op het drinken van alcohol op straat. De boa werd door omstanders gered. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.

Hoewel burgemeester Femke Halsema zich wil hardmaken voor de komst van de wapenstok, vinden de boa's het te lang duren.

"Elke dag dat we langer op een wapenstok moeten wachten, is er een te veel", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond (NBB). Volgens Kuin gaat de uitvoering van de pilot, waarbij een deel van de handhavers zich kan bewapenen met een wapenstok, te traag.

"Eerst moeten gemeentes zich aanmelden voor de pilot, dan moet er vergaderd worden over welke lokale overheden mee mogen doen en dan komen er trainingen." Kuin is bang dat het lang gaat duren voordat boa's daadwerkelijk gebruik kunnen maken van wapenstokken.

Volgens Kuin gaat het woensdagmiddag om een korte protestbijeenkomst waarbij het werk maximaal een uur wordt neergelegd. Tijdens deze bijeenkomst zullen boa's hun persoonlijke ervaringen met agressie delen op het podium.

Kuin verwacht dat er vijftig tot zeventig boa's aanwezig zijn. Het protest begint om 14.00 uur.