Hassan N., de man die op 15 januari van dit jaar een nepbom achterliet bij het koosjere Amsterdamse restaurant Hacarmel, krijgt twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Dat bepaalde de rechtbank woensdag.

Ook moet de man vanwege de immateriële schade een schadevergoeding van 1.000 euro betalen aan elk van de drie vennoten van het restaurant.

De veroordeling komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. N. werd ook veroordeeld voor het sturen van een dreigbrief met antisemitische teksten naar een buurvrouw.

De veroordeelde liet een verdacht pakket achter bij het restaurant, waar elektriciteitsdraden uit staken die waren verbonden met een knoopcelbatterij, een printplaatje en een schakelaar. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd opgeroepen en de omgeving werd geëvacueerd.

Veroordeelde bleef onschuld volhouden ondanks bewijzen

N., die vaak in het huis tegenover het restaurant verbleef, bleef tijdens het gehele proces zijn onschuld volhouden. Vingerafdrukken en DNA-sporen kwamen echter overeen met die van de verdachte en camerabeelden van de dader vertoonden "opvallende gelijkenissen" met de veroordeelde.

Het restaurant was al vaker doelwit van bedreiging, vernieling en andere misdrijven. Uit slachtofferverklaringen blijkt dat de impact van het plaatsen van deze nepbom enorm is geweest voor omwonenden en de Joodse gemeenschap.