Het standbeeld van de Nederlandse beeldhouwer Gra Rueb, dat voor het Olympisch Stadion in Amsterdam staat, wordt weggehaald. Hoewel de afgebeelde persoon geen Hitlergroet brengt, is uit onderzoek wel gebleken dat de groet voortkomt uit een fascistische traditie.

"Mensen kijken vaak raar op als ze langs het beeld lopen", vertelt een woordvoerder van het stadion aan nieuwspartner AT5. "Ze vragen dan waarom het beeld de Hitlergroet brengt."

Het standbeeld met gestrekte arm van Rueb dateert echter uit 1928, enkele jaren voordat de nazi's aan de macht kwamen. Een direct verband met de Hitlergroet is er dus niet. Toch is nu, na uitvoerig onderzoek, besloten om het standbeeld te verwijderen.

"Dat komt doordat de groet toch voort blijkt te komen uit een fascistische traditie", zegt de woordvoerder. Het gaat om de olympische groet, op de Spelen van Parijs in 1924 gebracht door Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen.

Groet werd later gebruikt door Hitler en Mussolini

Uit onderzoek blijkt dat de groet ontstaan is in Italië in het begin van de twintigste eeuw. De groet werd daarna door Mussolini gebruikt en uiteindelijk overgenomen door Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog werd de olympische groet, vanwege de gelijkenis met de Hitlergroet, afgeschaft.

Het beeld bij het Olympisch Stadion zal weliswaar verdwijnen van de plek waar het nu staat, toch krijgt het hoogstwaarschijnlijk nog wel een plekje in het stadion. Zo kan tijdens rondleidingen verteld worden over de historie van het beeld.

Wanneer het beeld wordt verplaatst is nog niet duidelijk. "De vergunning daarvoor is aangevraagd bij de gemeente", aldus de woordvoerder van het stadion.