Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema sluit per direct het strand op IJburg, inclusief de horecagelegenheid die daar gevestigd is, meldt regiopartner AT5 donderdag. Donderdagochtend werd bij het strand een lichaam van een vrouw aangetroffen en donderdagavond is een man in een slechte toestand uit het water gehaald.

Bij het strand vonden in een dag tijd twee ernstige incidenten plaats. Een zwemmer trof donderdagochtend een overleden vrouw aan in het water bij het strand. Met hulp van omstanders is het lichaam uit het water gehaald, waarna de politie werd gealarmeerd. Het is nog onduidelijk hoe de vrouw om het leven is gekomen.

Later op de dag werd een zwemmer als vermist opgegeven. Duikers van de brandweer zochten donderdagavond samen met een politieboot het water af. Ook werd een menselijke ketting gevormd om het slachtoffer te kunnen vinden.

De man is uit het water gehaald, op het strand gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis. Over zijn toestand is nog niets bekendgemaakt.

Het strand blijft tot nader order gesloten. "Vanwege deze twee ernstige incidenten nemen we de komende dagen de tijd om uit te zoeken hoe het zit met de veiligheid daar", aldus een woordvoerder van de burgemeester.