Enkele Amsterdammers hebben maandag een protest aangevraagd bij de gemeente voor de 24-jarige man die zaterdag werd doodgeschoten bij De Nieuwe Meer. Het is nog niet bekend of de demonstratie mag doorgaan.

Het protest is aangevraagd door YouTube-kanaal Moet Je Horen TV en zou zondag om 12.00 uur op de Dam moeten plaatsvinden. De gemeente kan voorwaarden aan de demonstratie opleggen zoals het verplicht dragen van mondkapjes. Ook kan de demonstratie worden verhuisd naar een grotere locatie als het te druk dreigt te worden.

Wat voor demonstratie het moet gaan worden, weten de initiatiefnemers nog niet. "Ik wist niet of het opgepakt zou worden. Dus wat precies de invulling gaat worden weet ik nog niet, maar het wordt geen politiek manifest. Het heeft namelijk niks met politiek te maken, maar is gewoon gezond verstand", zegt initiatiefnemer Myra tegen de NOS.

De initiatiefnemers maken ook een vergelijking met de Black Lives Matter-protesten. Als het protest vanwege de coronacrisis op de Dam niet kan, wil Myra naar het College van de Rechten van de Mens stappen.

Het slachtoffer werd zaterdag om het leven gebracht bij het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer nadat hij de dader vermoedelijk zou hebben aangesproken op het stelen van een horloge. Veel mensen bij de recreatieplas hebben het zien gebeuren.