De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de GGD gaan met diverse studentenverenigingen in de stad in gesprek over onder meer de kennismakings- en ontgroeningsperiode. Aanleiding voor het gesprek is het oplopende aantal geregistreerde coronabesmettingen in de stad.

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging (ASC/AVSV) besloten eerder deze week om de gehele kennismakingstijd dit jaar te schrappen, nadat vier leden van de vereniging positief testten op het coronavirus.

Of de burgemeester en de GGD alle studentenverenigingen in de stad gaan vragen af te zien van de fysieke kennismakingstijd en ontgroeningen, is onduidelijk. Mogelijk kondigt het kabinet donderdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge aan dat er een streep wordt gezet door alle introductieweken. Dat melden onder meer RTL Nieuws en NOS op basis van ingewijden.

De Universiteit van Amsterdam besloot eerder al om de introductieweek alleen in digitale vorm door te laten gaan. Ook de Vrije Universiteit organiseert de introductiedagen grotendeels online.

Deze week werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in de stad snel aan het toenemen is. In de afgelopen twee weken was er een verdrievoudiging van het aantal positieve tests in de stad.