De organisatie van Pride Amsterdam kijkt met trots terug op de Pride-feesten van 25 juli tot en met 2 augustus in de hoofdstad. De editie van dit jaar was vanwege de coronacrisis vooral digitaal, maar alsnog geslaagd.

Vanwege het coronavirus konden de Pride-feesten, waaronder de Canal Parade, niet doorgaan. Daarom bedacht de organisatie een alternatief. "We vonden het te makkelijk om te zeggen: dan organiseren we maar niks. Daarvoor is de Pride te belangrijk", zegt woordvoerder Danny de Vries.

"Toch heerste er wel een Pride-sfeertje. We waren ook gewoon zichtbaar in de stad, onder meer vanwege alle vlaggen. Het was niet echt een festival, maar de inhoud was er wel degelijk", vervolgt De Vries.

De organisatie had een tour door de stad georganiseerd zodat mensen alsnog door de stad konden lopen. Hiervoor was een 5 kilometer lange route uitgestippeld, waar op meerdere plekken vlaggen waren opgehangen die de gemeenschap vertegenwoordigen.

De organisatie hield het verder klein, benadrukt De Vries. Zo was bij de opening van de Pride geen publiek aanwezig. De geplande demonstratie werd afgelast, omdat daar misschien te veel mensen op af zouden komen.

'Het hoeft geen verloren jaar te zijn'

Vanwege de coronamaatregelen waren er ook geen feestjes. De nadruk lag dit jaar nog meer op de inhoud en dat is de organisatie goed bevallen. Zo kwamen er tijdens Pride TV veel commissies aan het woord. De bedoeling is dat deze groeperingen zich volgend jaar nog meer laten zien.

"Negen dagen lang hebben we Pride TV gemaakt, daar hebben we ruim een miljoen unieke kijkers weten te trekken. Het zijn unieke cijfers, we zijn dus zeker zichtbaar geweest. We hebben wat dat betreft weer een hoop geleerd, het hoeft geen verloren jaar te zijn", aldus de Vries.