Ongeveer tachtig mensen demonstreren zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam tegen de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Zo zijn ze het niet eens met de anderhalvemetermaatregel en het dragen van mondkapjes.

De organisatie die zichzelf Freedom above all noemt, wil dat er geen coronaspoedwet komt. Die wet zou volgens de groep indruisen tegen een aantal mensenrechten.

Op spandoeken en bordjes van de demonstranten staan teksten als "1,5 meter? Nee! Rutte rot op" en "Geef mijn muilkorf maar aan Hugo".

Intussen loopt het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland verder op. De GGD meldde deze week ruim driehonderd positieve coronatesten afgenomen te hebben bij mensen die in en rond Amsterdam wonen. Het is de vierde week op rij waarin het aantal besmettingen verdubbeld is.

Vrijdagavond besloten drie cafés in de stad vrijwillig hun deuren (deels) te sluiten, nadat er clusters van besmettingen geconstateerd waren. Vanaf 5 augustus is het dragen van een mondkapje op enkele drukke plekken in de stad verplicht.

In Amsterdam wordt het dragen van een mondkapje verplicht in het Wallengebied, de winkelstraten Kalverstraat en Nieuwendijk en op de markten op Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat.