Advocaat André Seebregts start vrijdag een kort geding tegen de overheid om de Amsterdamse Chadia B. terug te halen uit een kamp van de Islamitische staat (IS) in Syrië. De 31-jarige vrouw zou al jaren met psychische problemen kampen en ze is volgens haar advocaat zwaargewond.

Dat bevestigt Seebregts aan nieuwspartner AT5 na berichtgeving van het AD. Haar toestand is zeer slecht, zegt hij. "Chadia is door haar ziekte psychotisch en leeft in een vervuild kamp."

Ook laat hij weten dat kinderen stenen naar haar gooien omdat ze verward is. "Ze verkeert in erbarmelijke omstandigheden en lijkt ook niet te begrijpen waar ze is."

B. worstelt al een tijd met psychoses. In 2013 radicaliseerde ze en reisde naar Syrië af. Daar trouwde ze met een man die zich had aangesloten bij de rebellengroep Jabhat al-Nusra. B.was binnen drie maanden weer terug in Nederland, omdat haar man haar had verstoten.

Haar familie riep de overheid toen op om in te grijpen, omdat ze bang waren dat B. opnieuw uit zou reizen naar Syrië. De familie nam haar paspoort in om dat te voorkomen. B. bleek echter zelf een identiteitskaart te hebben aangevraagd bij de gemeente, waardoor ze toch het vliegtuig kon pakken naar Turkije.

Ze reisde vanaf Turkije verder naar het kalifaat en ze sloot zich aan bij IS. Toen de terroristische organisatie het laatste grondgebied verloor, kwam ze terecht in detentiekamp al-Hol, in het noorden van Syrië.