Saadia Ait-Taleb, de voormalige programmamanager van een gemeentelijke campagne om radicalisering en polarisatie te voorkomen, is vrijgesproken. De gemeenteambtenaar werd samen met een 38-jarige man verdacht van het frauderen met drie facturen, maar beiden werden donderdag vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam.

Ait-Taleb werkte onder voormalig burgmeester Eberhard van der Laan als programmamanager van 'de grijze campagne', een geheime campagne van de gemeente om radicalisering en polarisatie in de stad te voorkomen. De 38-jarige man werkte onder haar in het project, en stuurde haar facturen voor zijn werkzaamheden.

De projectleider moest ervoor zorgen dat ze de kosten van de campagne buiten de boeken hield, wat ertoe leidde dat mensen binnen de gemeente die niet afwisten van de campagne de facturen van Ait-Taleb als "onverklaarbaar" beschouwden. Zo ontstond er vermoeden van oplichting en fraude jegens de gemeenteambtenaar.

Dat leidde tot veel negatieve persaandacht en het strafontslag van Ait-Taleb, aldus de rechtbank. Later bleek, in het licht van de werkzaamheden voor de geheime campagne, dat de verdenkingen mogelijk onterecht waren. Daarop werd de verdenking bijgesteld: de 38-jarige medeverdachte zou bij drie facturen vals hebben gefactureerd, en Ait-Taleb zou deze hebben goedgekeurd.

De rechtbank kan echter niet bewijzen dat dit het geval is en sprak beide verdachten donderdag vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) pleitte twee weken geleden bij de strafeis ook al voor vrijspraak.