De gemeente Amsterdam wil per 1 oktober de afvalpunten overnemen van het Afval Energie Bedrijf (AEB). Het AEB wordt grotendeels verkocht, maar het stadsbestuur wil dat de afvalpunten bij de gemeente moeten worden ondergebracht. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de overname.

De gemeente laat weten dit te doen omdat Amsterdammers hun grofvuil en klein chemisch afval gegarandeerd gratis moeten kunnen blijven wegbrengen.

Op de zes afvalpunten in de stad kunnen Amsterdammers gratis hun grofvuil, klein chemisch afval en spullen voor de kringloop kwijt. Daar wordt het gescheiden in dertig verschillende soorten afval en daarna vervoerd en verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe materialen en producten. Grof afval dat naar de afvalpunten wordt gebracht, wordt makkelijker hergebruikt en gescheiden, en de grote vuilniswagens hoeven minder vaak door de stad te rijden.

De gemeente laat weten dat de overname in goed overleg met AEB is geregeld. Zo verandert er niets voor de bewoners. Al het personeel, materieel, contracten en de maatschappelijke verplichtingen worden overgenomen en de dienstverlening kan daarom gewoon doorlopen. Met de overname komen er 55 medewerkers in dienst bij de gemeente.