Tientallen politiebussen hebben zich zaterdagochtend verzameld op de Dam in Amsterdam voor het geval dat daar toch een demonstratierave zal plaatsvinden. Ook is de Mobiele Eenheid (ME) ingeschakeld.

"Duizenden mensen staan op 'aanwezig' op Facebook, ondanks het verbod", zegt een politiewoordvoerder. "Het is moeilijk voorspelbaar hoeveel mensen er uiteindelijk naar de Dam toekomen. We doen dit uit voorzorg."

De driehoek (burgemeester, jusititie, politie) besloot afgelopen week om de demonstratierave te verbieden. De actie zou te veel elementen van vermaak hebben en zou aangemerkt zijn als evenement. "Dat is in strijd met de huidige noodverordening", legt de woordvoerder uit.

Zelf zegt de organisatie het evenement te hebben verplaatst. Demonstranten worden gevraagd om zondag aan te sluiten bij een protest in Den Haag, maar het is niet met zekerheid te zeggen of zij gehoor geven aan deze oproep.

Mogelijk gaan de actievoerders toch op eigen initiatief nog naar de Dam. Daarom is de politie in groten getale aanwezig.

De organisatoren gaven eerder aan in opstand te willen komen voor de "ondernemers, creatieve geesten en festivals in Nederland". Het zou gaan om een vreedzaam protest "waar we samen dansen tegen het scheve coronabeleid".

Op Facebook gingen echter al enkele berichten rond van mensen die met andere bedoelingen naar de rave zouden komen.