De taboedoorbrekende fototentoonstelling Dutch Drugs Stories over de drugsgeschiedenis in de stad is vrijdag geopend in het Vrijpaleis Dutch Drugs Storiesachter de Dam in Amsterdam.

De tentoonstelling begint in de jaren tachtig toen het heroïnegebruik op straat hevig toenam. De door marihuana en LSD veroorzaakte 'vrijheid blijheid'-sfeer van de jaren zeventig maakte langzaam plaats voor een wat donkerdere straatscene. Dit had veel gevolgen voor mensen die in die tijd met drugs experimenteerden.

Initiator van 'Poppi Drugs museum Amsterdam' Machteld Ooijens vindt het belangrijk om de jongeren van nu te informeren over eerdere periodes in de stad.

Verder hoopt Ooijens met de tentoonstelling meer begrip voor "de gebruiker" te creëren. "Er rustte in de jaren tachtig en negentig een groot taboe op drugsgebruik en nog steeds. Door de verhalen achter de gebruikers te vertellen en ze mooi in beeld te brengen willen we dit taboe doorbreken."

Naast de portretten geeft de tentoonstelling ook een inkijkje in het beruchte "spuithol op de Spuistraat", het HUK. In deze Huis- en uitkeringskamer konden verslaafden terecht om heroïne te gebruiken. Er was volgens Ooijens in die tijd een dubbele kijk op het HUK.

"Onder junkies kreeg men een soort heldenstatus als je het tot het HUK schopte, maar het werd ook gezien als een soort last resort voor de ergste verslavingsgevallen", zegt Ooijens.

De tentoonstelling belicht ook de drugsscene van tegenwoordig. Drugs als XTC en cocaïne zijn nu ontzettend populair op festivals en er is veel discussie over de normalisering van deze drugs.

Naast de fototentoonstelling en de digitale ervaring gaan er op verschillende momenten experts en ervaringsdeskundigen met elkaar in debat.