Amsterdam moet twee nieuwe bruggen en nieuwe pontverbindingen over het IJ aanleggen om de oversteek tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad structureel te verbeteren. Dat concludeert de onafhankelijke commissie Oeververbindingen vrijdag in een adviesrapport.

Een brug moet vanaf de NDSM-werd naar de Haparandadam nabij het REM-eiland in de Houthavens worden gebouwd. De ander zou de Johan van Hasseltweg in Noord moeten verbinden met het Azartplein op het KNSM-eiland. De bruggen zijn ook toegankelijk voor trams en bussen.

Daarbij adviseert de adviescommissie, geleid door Alexander D'Hooghe, twee nieuwe pontverbindingen: van de kop van het Java-eiland naar het Hamerkwartier in Noord en van de Sporenburg in het Oostelijk Havengebied naar de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland.

Ook de Amsterdamse brug zou moeten worden verbreed. Tot slot zou de gemeente nog een voetgangerstunnel moeten aanleggen van Noord naar het Centraal Station, die als in- en uitgang van het station zou moeten fungeren. De twee huidige pontverbindingen van Pontsteiger naar NDSM en van Azartplein naar Zamenhofstraat zouden dan niet meer nodig zijn.

Verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck laat weten het advies goed te bestuderen. Daarna wordt samen met de overheid onderzocht welke vervolgstappen er moeten worden genomen. Ze verwacht in het najaar bestuurlijke afspraken met de overheid te kunnen maken over een definitief inrichtingsplan voor het IJ.