De rechter heeft woensdag de vijftienjarige jongen die in april betrokken is geweest bij de belaging van een homostel in Amsterdam-Oost een leerstraf van 35 uur opgelegd. De jongen kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 25 uur en moet 350 euro schadevergoeding betalen.

"Het doet de cliënten goed om te zien dat de rechtbank een duidelijk signaal af heeft gegeven over het feit dat de uitlatingen van de jongen zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen en deze ook sterk indruisen tegen de in de Nederlandse samenleving gerespecteerde normen en waarden", laat advocaat Sébas Diekstra in een reactie op de uitspraak weten.

De jongen meldde zich zelf op het politiebureau na de confrontatie in de Molukkenstraat op 12 april. Daarbij werd een homostel door een groep jongens bespuugd en uitgescholden.

Het stel besloot een deel van het incident te filmen. De beelden werden vervolgens op sociale media gedeeld en zorgden voor veel verontwaardiging.

Jongen werd verdacht van groepsdiscriminatie

De jongen werd daarop verdacht van groepsdiscriminatie en het beledigen van het stel, maar niet van het bespugen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een leerstraf en een schadevergoeding van 850 euro aan het stel. Daarnaast zou hij 35 uur voorwaardelijke taakstraf met bijzondere voorwaarden moeten krijgen, vond het OM.

In mei werd het stel opnieuw belaagd, zo meldde hun advocaat. Een van de mannen zou daarbij zijn geschopt. Het is nog onbekend of het om dezelfde groep daders gaat.