RAI Amsterdam is door de GGD Amsterdam ingericht als testlocatie voor mensen met milde klachten die overeenkomen met symptomen van het coronavirus. Vanaf maandag kan iedereen een afspraak maken voor het afnemen van een coronatest.

Mensen met klachten als verkoudheid, hoesten of koorts kunnen bellen naar een landelijk telefoonnummer (0800-1202), dat zeven per week bereikbaar is tussen 8.00 en 22.00 uur.

Het is maandagochtend al gelijk erg druk bij het landelijke nummer. "We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. U kunt tot vanavond 20.00 uur bellen voor een afspraak. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten", schrijft de GGD GHOR op Twitter.

Mensen die de test laten afnemen krijgen de uitslag binnen 48 uur. Bij sprake van besmetting zal de lokale GGD een contactonderzoek starten. Positief geteste personen moeten in isolatie en hun huisgenoten worden verzocht veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Iemand die de afsprakenlijn belt, moet eerst een aantal vragen beantwoorden en zijn burgerservicenummer opgeven ter identificatie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.