Meerdere antiracismeorganisaties houden op Tweede Pinksterdag op de Dam in Amsterdam een manifestatie tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten en Europa. Aanleiding is de dood van George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota door politiegeweld om het leven kwam. Dit veroorzaakt al meerdere dagen onrust in de VS.

De demonstratie op de Dam wordt georganiseerd door onder meer het collectief Zwarte Piet is Racisme en Black Queer & Trans Resistance NL. De organisatie roept mensen op om solidariteit te tonen met de demonstranten in de VS en om zich uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa.

Als voorbeeld van politiegeweld tegen zwarte mensen wordt de dood van Mitch Henriques genoemd, die vijf jaar geleden tijdens zijn arrestatie in Den Haag overleed.

Ook noemt de organisatie de Belastingdienst, die jarenlang Nederlanders met een dubbele nationaliteit strenger gecontroleerd heeft op fraude dan andere Nederlanders. "Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten", schrijven de initiatiefnemers van de demonstratie.

Activisten die zich willen aansluiten worden opgeroepen een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen. Ook vraagt de organisatie aan iedereen om 1,5 meter afstand te houden. Mensen die niet kunnen komen, kunnen de protestmanifestatie, die plaatsvindt van 17.00 tot 18.30 uur, volgen via een livestream.