De rondvaartboten in Amsterdam liggen door de coronamaatregelen nog altijd stil. Rederijen zeggen maandag, met maatregelen om 1,5 meter afstand te houden, weer te beginnen. Het is echter nog de vraag of dat toegestaan is.

De rederijen hebben een voorstel ingediend bij de veiligheidsregio om op een veilige manier weer open te kunnen, maar dat is vooralsnog niet goedgekeurd.

Daarom hebben verschillende rederijen bekendgemaakt dat ze, als ze niks horen, op 1 juni onder voorwaarden weer zullen varen. Klanten moeten vooraf reserveren, er zijn tussenschotten geplaatst en de stoelen bij het gangpad mogen niet gebruikt worden. Wie binnenkomt wordt gevraagd handgel te gebruiken en een mondkapje op te doen.

"We hebben ons zo goed als mogelijk voorbereid, maar we hebben eigenlijk geen idee of dat is wat ze gaan goedkeuren", zegt Richard Bolhuis van Rederij 't Smidtje. "Er wordt niet gezegd dat het legaal is, er wordt ook niet gezegd dat het illegaal is."

Een woordvoerder van de gemeente liet aan AT5 weten dat er inderdaad nog geen duidelijkheid is over de rondvaartboten. Dat zou opgehelderd moeten worden in de nieuwe noodverordening, die eigenlijk vrijdag verwacht werd maar nog niet is gepubliceerd.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.