De gemeente Amsterdam stelt ruim 1.600 leenfietsen van Swapfiets beschikbaar aan middelbare scholieren die komende week weer naar school gaan.

De fietsen zijn bedoeld voor leerlingen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en geen fiets hebben. Zo hoopt de gemeente te voorkomen dat deze scholieren het openbaar vervoer meer belasten dan nodig is.

Samen met Swapfiets worden de leenfietsen tot aan de zomervakantie beschikbaar gesteld. Scholen ontvangen digitale vouchers die zij zelf onder leerlingen die een leenfiets nodig hebben kunnen verspreiden. Met de vouchercode kan een leerling voor twee maanden gratis een abonnement bij Swapfiets afsluiten. Na afloop levert de leerling de fiets weer in.

"Natuurlijk kost het geld", zegt wethouder Marjolein Moorman over de samenwerking met Swapfiets. "Onderwijs kost ook geld, maar dat is een enorm goede investering in de toekomst van onze leerlingen. En ook dit zien we als een belangrijke investering om ervoor te zorgen dat iedereen weer de kans heeft om naar school te gaan."

Het kabinet maakte op 19 mei bekend dat op 2 juni de middelbare scholen weer opengaan. De leerlingen zijn door het kabinet gevraagd om zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school te komen, of zich te laten brengen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.