De feministische organisatie De Bovengrondse heeft 21.600 doosjes maandverband gedoneerd aan Amsterdamse goede doelen, zo is donderdag bekendgemaakt.

Met de actie wil De Bovengrondse er aandacht voor vragen dat er in Nederland mensen zijn die hun menstruatieproducten niet of nauwelijks kunnen bekostigen. De inzamelactie voorziet vrouwen voor een jaar van menstruatieproducten.

"Veel cliënten hebben al pakjes maandverband kunnen ontvangen en ik hoor alleen maar positieve reacties", zegt Annika Klomp van ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, een van de ontvangende organisaties. "Zeker nu hun financiële situatie nog onzekerder is geworden wegens de recente coronacrisis, zijn ze erg blij dat ze dit mogen ontvangen."

De doosjes maandverband zijn ook gedoneerd aan de voedselbank, het Leger des Heils en het Wereldhuis.

Het doel van De Bovengrondse is het probleem van 'menstruatie-armoede' helemaal uit de wereld te helpen. De organisatie wil dat menstruatieproducten gratis beschikbaar worden gesteld op scholen, opvangcentra en openbare ruimtes. Ook zouden mensen met een stadspas een vergoeding moeten krijgen.