Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, ook voor reizigers op veerponten. Om voldoende afstand te kunnen houden tijdens de oversteek van het Amsterdamse IJ, mogen er momenteel maximaal 55 tot 65 passagiers mee, maar dat aantal wordt per 1 juni verdubbeld.

Afhankelijk van de grootte van de pont mogen er dan 110 tot 130 passagiers aan boord. Om ervoor te zorgen dat niet te veel mensen opstappen, worden er extra instapbegeleiders ingezet.

De gemeente schat dat voor die begeleiding 1,7 miljoen euro nodig is tot en met het einde van het jaar. De gemeente hoopt dat het Rijk gaat helpen bij de financiering.

Om de veiligheid te kunnen garanderen, worden de aanlandingen tijdelijk opnieuw ingericht. Ook wordt er samen met het GVB gekeken naar een aangepaste dienstregeling en lijnvoering van de ponten.

Scholieren op de pont

Vanaf 2 juni gaan ook de middelbare scholen in de stad weer open. Omdat het kabinet leerlingen heeft opgeroepen om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te gaan, wordt verwacht dat meer scholieren komende week gebruik gaan maken van de pontjes.

Een dag eerder mogen horecagelegenheden in de stad weer beperkt bezoekers ontvangen en mogen musea, waaronder het Eye Filmmuseum in Noord, hun deuren openen. Ook door die versoepeling van de maatregelen wordt het naar verwachting drukker aan boord.