Fietsers en voetgangers krijgen vanaf donderdag vaker en langer een groen licht te zien bij oversteekplaatsen in Amsterdam, onder meer zodat zij beter afstand van elkaar kunnen houden. De instellingen van 33 verkeerslichten zijn daarop aangepast.

Bovendien registreren lussen het aantal fietsers dat bij een stoplicht staat. Als blijkt dat er veel fietsers staan te wachten, gaat het licht eerder op groen. Daardoor hoeven zij ook minder vaak op het knopje te drukken.

Daarmee geeft de gemeente gehoor aan de kritiek die vorig jaar tijdens een onderzoek naar fietservaringen van Amsterdammers naar voren kwam.

Het slechte wegdek was weliswaar de grootste ergernis van de fietsers, maar zij lieten ook weten dat de verkeerslichten wat hen betreft te snel weer op rood springen. De gemeente beloofde toen al om daar iets aan te gaan doen.

De coronacrisis heeft ook een rol gespeeld, meldt de gemeente. "Hiermee bereiden we ons voor op de verwachte toename van het aantal fietsers op straat als de middelbare scholen weer opengaan."