De gemeente Amsterdam wil de coronacrisis gebruiken om ervoor te zorgen dat massatoerisme in de hoofdstad plaats zal maken voor aandacht voor bewoners.

De gemeente ziet de coronacrisis als uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat het massatoerisme niet meer terugkeert in de binnenstad. Onder meer door nieuwe regels en het aankopen van panden wil Amsterdam ervoor zorgen dat winkels en horeca zich meer kunnen gaan richten op bewoners en niet op toeristen.

Dit alles schrijft burgemeester Femke Halsema woensdag in een brief aan de gemeenteraad. "Delen van het oude centrum zijn nu opvallend stil, terwijl buurten waar meer mensen wonen juist wat drukker zijn. Dit onderstreept de urgentie om na te denken over de binnenstad van de toekomst", schrijft ze.

Om het toeristische aanbod op straat te verminderen wil Halsema een diverser aanbod van winkels en horeca, die moet dan vooral gericht zijn op bewoners. Om dat te kunnen regelen wordt onderzocht of de gemeente zelf vastgoed kan kopen, zodat Amsterdam zelf kan bepalen wat voor kroeg of winkel er komt. Daarnaast moeten er nieuwe regels komen waardoor de gemeente meer invloed kan hebben op het winkelaanbod.

De gemeenteraad moet de plannen verder ontwikkelen. Aan het einde van het jaar moet er een uitgewerkt uitvoeringsplan klaar zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.