De gemeente Amsterdam gaat cafés en restaurants de mogelijkheid bieden om terrassen tijdelijk uit te breiden. Eigenaren kunnen daarvoor vanaf deze week een plan indienen.

Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. Er wordt zo gehoor gegeven aan de roep van ondernemers die het hoofd boven water proberen te houden. Door de coronamaatregelen kunnen ze namelijk minder klanten ontvangen.

Het kabinet maakte eerder deze maand al bekend dat cafés en restaurants naar alle waarschijnlijkheid op 1 juni weer open mogen. Wel mogen er binnen niet meer dan dertig bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Op de terrassen geldt geen maximum, maar er moet wel 1,5 meter afstand tussen tafels gehouden worden. In de praktijk is het aantal plekken daardoor fors lager.

De gemeente heeft daarom besloten om het mogelijk te maken om terrassen op gemeentelijke grond uit te breiden. Die mogelijkheid blijft tot 1 november bestaan. Wel moeten ambtenaren zich eerst over elk plan buigen.

Extra mankracht voor beoordelen ideeën

Om alle ideeën die binnenkomen te beoordelen, is er bij de stadsdelen extra mankracht ingezet. Hoeveel tijd zij nodig hebben om alle plannen te beoordelen, is nog niet duidelijk.

Verruiming van een terras kan alleen plaatsvinden in de directe nabijheid van de horecagelegenheid, zodat er controle plaats kan vinden. Gedacht wordt aan pleinen, kades en bruggen.

Buurtbewoners kunnen zich verzetten tegen de uitbreiding van een terras. "Als omwonenden bezwaar maken komt er een mediationgroep waarin de ombudsman, een bewoner en horecaondernemer uit een ander stadsdeel de situatie moeten beoordelen", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.