Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil in gesprek met hoteleigenaren over het voorzichtig opstarten van toerisme. Halsema denkt dat het ook in het belang van hoteleigenaren is om het niet opeens veel drukker te laten worden in de stad. Dat zei ze woensdag in de talkshow Op1.

Halsema herhaalde haar eerdere waarschuwing voor een tweede golf besmettingen met het coronavirus. "Als de budgetvluchten weer beginnen, is dat een risico", zei ze. "Iedereen kent de beelden van de Wallen waar je over de hoofden kan lopen."

Ze begrijpt dat hoteleigenaren zwaar gedupeerd zijn door de coronamaatregelen. "Het is voor hen afschuwelijk als dat toerisme niet meteen op gang kan komen. Daarom moet je het gesprek met hoteleigenaren voeren, hoe doe je dat voorzichtig? We willen heel graag dat het op gang komt, maar als het te snel gebeurt, dan kunnen we een terugslag hebben."

Volgens Halsema moet het opstarten van het toerisme "behoedzaam en voorzichtig" gaan, door bijvoorbeeld ook toeristen naar minder drukke gebieden in het land te trekken. "We willen niet dat Amsterdam weer een klap krijgt."

De burgemeester verwacht dat veel ondernemers ook niet willen dat het weer meteen net zo druk wordt als vroeger. "Ik denk dat de hoteleigenaren en horeca-eigenaren dat eigenlijk ook met me eens zijn. Want zij willen ook niet die economische terugslag op termijn hebben."