De gemeente Amsterdam start met een proef met anderhalvemetermarkeringen bij Somerlust en in het Westerpark. De aanwijzigingen moeten bezoekers eraan herinneren voldoende afstand van elkaar te houden.

De markeringen zijn al te zien in het Vondelpark en op de kade aan de Weesperzijde.

"Bij mooi weer zien we dat het op sommige plekken, zoals parken en strandjes, erg druk kan worden en er niet altijd voldoende afstand wordt gehouden", schrijft de gemeente. "Om mensen een extra geheugensteuntje te bieden en een handje te helpen, starten we een proef met 1,5 meter-markeringen in de parken en op verblijfplekken."

De markeringen zijn wit of geel, zien er uit als stippen of cirkels en geven de afstand van 1,5 meter aan. Daarnaast zijn er attentieborden waarop staat: 'hou afstand, ook bij je vrienden' of 'hou afstand, ook in het park'. In het Westerpark komen krijtcircels. Daar worden de waarschuwingen met milieuvriendelijke krijtverf geschreven.

De gemeente laat weten dat mensen sinds de versoepeling van de coronamaatregelen steeds vaker naar buiten gaan. "En waar meer mensen zijn, is het moeilijker om 1,5 meter afstand te houden."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.