Burgemeester Femke Halsema staat achter de arrestatie van de veertien mannen die eerder deze week werden aangehouden bij de ontruiming van parkeergarage Kempering in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Volgens haar is "het niet-hebben van een status geen excuus voor kraken".

"Dat is het effect van het aangescherpte beleid", zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. "Dat betekent dat mensen ook individueel kunnen worden aangehouden."

"We hebben met de We Are Here-groep al een hele tijd veel te stellen en er is hun alternatieve opvang aangeboden en een aantal van hen verzet zich daartegen."

Nadat Halsema vorig jaar aankondigde dat kraken in Amsterdam niet meer "anoniem en risicoloos" mocht zijn, waren de linkse partijen in de gemeenteraad kritisch. GroenLinks vreesde dat dat zou leiden tot een jacht op illegale vreemdelingen.

"Dat zal nooit het geval zijn", aldus Halsema. "Maar het kan niet zo zijn dat je status, of het niet-hebben van een status een excuus kan zijn om te kraken."

We Are Here-groep riskeert uitzetting

In juli moet de We Are Here-groep zich verantwoorden voor de rechter. Dat zou in het uiterste geval tot detentie of zelfs uitzetting kunnen leiden van de mannen die hoofdzakelijk uit Gambia, Guinee-Bissau en Senegal zouden komen.

Halsema: "Wij gaan niet over het uitzetbeleid. Dat is een rijksverantwoordelijkheid en daar zal het Rijk ook zijn stappen in moeten zetten, maar het neemt niet weg dat wij in Amsterdam gewoon de wet hebben te handhaven. Dat geldt voor mensen met en zonder paspoort."