Een Amsterdams evenementenbureau heeft vanwege de coronacrisis een mobiele ontmoetingsplek voor bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen ontworpen. Daar moeten patiënten die niet besmet zijn met het COVID-19-virus bezoek kunnen ontvangen zonder dat er sprake is van besmettingsgevaar.

De zogenoemde Quarantainer is een container die zo is ingericht dat er geen fysiek contact tussen de patiënt en de bezoekers kan plaatsvinden.

In het midden zit een glazen wand, waardoor mensen elkaar toch kunnen zien. Ook worden in beide ruimtes microfoons opgehangen, waardoor alle aanwezigen elkaar goed kunnen verstaan. Hiermee wordt voorkomen dat de patiënten het coronavirus kunnen oplopen via hun bezoekers.

De aanleiding voor het initiatief was het nieuws dat bij Paco Voorhans, een van de medewerkers van het evenementenbureau, begin oktober voor de tweede keer kanker werd vastgesteld. "Ondanks dat dit natuurlijk zwaar is, gaf het mij een enorme boost dat ik nog steeds dingen kon doen voor Eventcare. Hierdoor zat ik tussen de behandelingen door niet alleen maar thuis."

Toen de coronacrisis aanbrak, kwam de evenementenbranche in rap tempo tot stilstand. "Toen zijn we als team gaan brainstormen. Zakelijk konden we weinig doen, maar maatschappelijk wel."

'Zoveel mogelijk containers door het land plaatsen'

Inmiddels is het bedrijf druk bezig om alles geregeld te krijgen rond de Quarantainer. "We zijn in gesprek met ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en moeten ervoor zorgen dat het prototype medisch goedgekeurd wordt. Vervolgens gaan we hard aan de slag in onze bouwplaats, zodat we uiteindelijk zoveel mogelijk containers door het land kunnen plaatsen", zegt mede-eigenaar Hannes Trooster.

Omdat de coronacrisis de evenementenbranche zwaar treft, is het bedrijf een inzamelingsactie begonnen om het project tot een goed einde te kunnen brengen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.