De gemeente Amsterdam heeft een website gelanceerd met initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties die iets voor anderen willen doen tijdens coronacrisis.

De website heet wijamsterdam.nl en is vanaf vrijdag online. Naast een overzicht van de initiatieven is er ook de mogelijkheid om via de website een eigen plan in te dienen of hulp aan te bieden.

"Het is mooi om te zien dat Amsterdammers ondanks de zorgen ook veerkrachtig zijn en zelf initiatief nemen om elkaar in deze moeilijke tijd helpen", aldus burgemeester Femke Halsema. "Het platform brengt deze initiatieven samen, zodat zoveel mogelijk mensen en organisaties elkaar zo goed mogelijk kunnen helpen."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.