De automobilist die in september 2018 onder invloed van alcohol een dodelijke aanrijding met een motorrijder veroorzaakte in Amsterdam-Noord, moet een jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank vrijdag geoordeeld. Ook mag de man vier jaar niet autorijden.

De bestuurder reed op zaterdagavond 15 september met ongeveer 100 kilometer per uur langs het rode stoplicht op de Verlengde Stellingweg, waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt.

Een motorrijder die wel groen licht had, sloeg linksaf en werd door de automobilist aangereden. Het 37-jarige slachtoffer overleefde de aanrijding niet.

'Verkeerslicht werkte niet'

De advocaat van de automobilist beweerde dat het verkeerslicht die avond niet goed werkte en dat het ongeluk daardoor plaatsvond. Het verkeerslicht straalde geen oranje licht uit en de bestuurder dacht dat het rode licht, dat zichtbaar werd na het groene licht, daarom oranje was. Daardoor zou er volgens de advocaat geen sprake zijn geweest van onvoorzichtigheid.

De rechtbank is het daar niet mee eens. Het oranje licht werkte inderdaad niet, maar het licht stond al bijna vijf seconden op rood. Op het moment dat het licht versprong was de automobilist nog op grote afstand van het kruispunt. Ook stond aan de rechterzijde van de weg een ander verkeerslicht waarvan het oranje licht wel werkte.

De automobilist beweerde zelf dat hij sinds het ongeluk voorzichtiger rijdt en beter oplet, maar ook dat klopt volgens de rechtbank niet. Hij is namelijk twee keer door de politie gevolgd en bleek toen flink harder te rijden dan toegestaan. Daarnaast werden er meerdere verkeersovertredingen bij de man geconstateerd.

Hij is daarom veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.