Actiegroep Niet Te Koop heeft vrijdagochtend geprobeerd een woning te kraken aan de Tollensstraat in Amsterdam-West. De actiegroep wilde in het pand daklozen opvangen, maar de poging is gestaakt door tussenkomst van de politie die een van de actievoerders aanhield.

De actiegroep had als plan om een leegstaande woning te kraken waar een dakloos gezin in zou kunnen trekken. Daarna zouden er nog meer panden worden gekraakt.

Tijdens het kraken van de woning ontstond er onenigheid tussen de actiegroep en de eigenaar van de woning. Er zou zijn geschreeuwd en zijn gedreigd om de politie te bellen.

Uiteindelijk kwam de politie ter plaatse om een actievoerder op te pakken. Hij zou vernielingen hebben aangericht. Volgens een politiewoordvoerder is er niemand meer in de woning aanwezig.

Door de coronacrisis kunnen niet alle dak- en thuislozen gebruikmaken van de opvang. Eerder werd wethouder Rutger Groot Wassink al opgeroepen om hotels beschikbaar te stellen, maar hij zag daar geen heil in.

Wel is er inmiddels extra ruimte gecreëerd in Sporthallen Zuid. Deze locatie is echter vooral bedoeld voor ongedocumenteerden. "Ondertussen hoppen economische daklozen van huis naar huis. Voor hen is niks geregeld", verklaarde een woordvoerder van de actiegroep vrijdag.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.