De veiligheidsregio stelt vanwege het coronavirus nieuwe maatregelen in om drukte op markten in Amsterdam tegen te gaan. Markten waar meer dan honderd bezoekers komen, moeten aan meerdere voorwaarden voldoen, anders wordt de markt gesloten.

De kramen moeten verspreid over de markt opgesteld worden, waardoor het mogelijk wordt om de drukte te spreiden en bezoekers onderling een afstand van 1,5 meter kunnen houden. Als er te weinig afstand tussen de kramen is, gaan de marktkramen met non-food producten dicht en is alleen de verkoop van etenswaren toegestaan.

Daar komt bij dat voedsel dat vers bereid wordt voor consumptie, niet op de markt zelf mag worden gegeten. Alleen afhalen is toegestaan. Ook zijn tafeltjes, zitplaatsen of andere uitstallingen buiten de marktkraam verboden.

Leegstaande of vrije marktplaatsen mogen niet vergeven worden aan zogenoemde meelopers. Dat zijn mensen zonder vaste plek op de markt die zich 's ochtends melden bij de marktmeester in de hoop een overgebleven plek te kunnen bezetten.

Toezicht op de naleving

Verder moeten op alle markten waarschuwingsborden geplaatst worden waarop staat dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Ook andere voorwaarden uit dit besluit worden hierop kenbaar gemaakt. De gemeente geeft aan dat ze toezicht houdt op de naleving van de voorwaarden en zal monitoren of het niet alsnog te druk wordt.

De voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Halsema van Amsterdam, meldt dat dit besluit elk moment ingetrokken of gewijzigd kan worden, afhankelijk van de situatie.

Oproep bezoekers Bloesempark

Eerder vandaag werd aangegeven dat de veiligheidsregio extra let op bezoekers bij het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Hoewel hier informatieborden en hekken staan, lijken bezoekers zich niet te houden aan de oproep om anderhalve meter afstand te houden.

Als de situatie in het park niet verbetert, zal het bestuur van de veiligheidsregio het Bloesempark sluiten voor publiek.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.