Personeel van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam wordt overladen met cadeaus van Amsterdammers die hen willen steunen tijdens de coronacrisis. Zo krijgen ze onder meer bloemen, chocolade en pizza's, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag.

Ook wordt er tijdelijke woonruimte aangeboden. "Huizen die leegstaan en zelfs hele hotels krijgen we aangeboden om zorgpersoneel tijdelijk in te huisvesten", zegt de woordvoerder.

"Het is heel fijn om te zien dat mensen willen helpen en willen meedenken over een praktische oplossing. We bundelen alle initiatieven om te kijken wat wanneer nodig zal zijn."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.