Een groot aantal bus- en tramlijnen had woensdagochtend vertraging vanwege een tekort aan GVB-personeel. Veel werknemers hebben zich ziek gemeld vanwege het coronavirus.

Het GVB laat via Twitter weten dat er zo'n vijftien buslijnen met minder voertuigen reden. Daardoor ontstond telkens maximaal tien tot twintig minuten vertraging. Ook reden er minder trams op sommige lijnen.

Het openbaarvervoerbedrijf had vrijdag al besloten om met een aangepaste dienstregeling te rijden. "We zien elke dag dat het aantal beschikbare werknemers meer terugloopt. Het wordt van dag tot dag bekeken en we proberen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving te zorgen", meldt een woordvoerder van het GVB.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.