De verkoop van het Afval Energie Bedrijf (AEB) loopt enkele maanden vertraging op omdat het onderzoek naar potentiële kopers langer duurt dan verwacht.

De verwachting is nu dat pas ergens in de zomer een besluit kan worden genomen door de Amsterdamse gemeenteraad. De eerder gestelde deadline van april of mei wordt niet gehaald. Wanneer er in de zomer groen licht gegeven kan worden, zegt het college nog niet.

Volgens het stadsbestuur is de dynamiek rondom het bedrijf de afgelopen tijd veranderd. De afvalverwerker zou in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen.

De onderzoeken die nog gedaan worden voordat er tot een definitieve verkoop kan worden overgegaan, duren nu langer dan in eerste instantie werd gedacht. Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt wil het bedrijf in deze fase niet verder belasten en vraagt daarom aan de raad meer tijd.

Ook het feit dat er naar een nieuwe interim-directeur moet worden gezocht na het vertrek van Koos de Vink, gooit roet in het eten. De Vink legde begin dit jaar zijn functie neer. Hij zou plannen hebben gehad om de afvalverwerker zelf te gaan kopen. Dat vond de gemeente niet verenigbaar met zijn functie als leidinggevende binnen het AEB.