Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft per direct alle trainingen en opleidingen stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook worden woningen niet meer geïnspecteerd. De dagelijkse hulpverlening blijft zoals gebruikelijk, zo meldt de brandweer.

De uitzondering op het stilleggen van de opleiding zijn kleinschalige oefeningen die nodig zijn om het werk goed te kunnen blijven doen. Zo gaan bijvoorbeeld duikoefeningen wel door, omdat hiervoor bepaalde certificaten moeten worden gehaald.

Naast het stilleggen van de opleidingen mogen vrijwilligers alleen nog naar de kazernes komen bij een alarmering. Algemeen bezoek is helemaal verboden. Ook is de werving voor parttime brandweerlieden tijdelijk uitgesteld.

Kantoormedewerkers werken zoals veel andere Nederlanders ook vanuit huis.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.