Silvio Walter van coffeeshop The Stud in het Amsterdamse stadsdeel Oost laat maandagavond weten dat het meteen weer "gekkenhuis" is nu zijn coffeeshop weer open is. Maandagmiddag besloten het ministerie van Justitie en de veiligheidsregio's dat coffeeshops wel hasj en wiet mogen verkopen vanuit een afhaalloket.

Zondag ontstonden enorme rijen voor alle coffeeshops in de stad nadat de overheid aankondigde dat alle cafés, restaurants en coffeeshops die dag om 18.00 uur de deuren tot zeker 6 april moesten sluiten.

The Stud hield zich eraan. "Dat betekende dat ik heel veel mensen moest teleurstellen toen we om 18.00 uur dicht gingen", zegt Walter.

Maandag werd echter bekendgemaakt dat coffeeshops per direct weer wiet en hasj mogen verkopen via een afhaalloket. Ze moeten daarbij wel extra hygiënemaatregelen in acht nemen.

The Stud ging daarom maandag om 18.30 uur weer open. Een beveiliger aan de deur zorgt ervoor dat er maximaal twee klanten tegelijk binnen zijn en dat die afstand van elkaar houden. Ook in de rij buiten moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar bewaren.

Volgens Walter is het druk. "Het is niet te geloven, het is meteen weer gekkenhuis. We krijgen tientallen telefoontjes, mailtjes. Mensen willen weten of we echt weer open zijn. Wel fijn natuurlijk."