Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft een brief geschreven om alle Amsterdammers in te lichten over het coronavirus. "Ik begrijp dat veel bewoners en ondernemers in Amsterdam vragen en zorgen hebben", schrijft ze.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt nog steeds toe. "Ook een aantal Amsterdammers is besmet geraakt. Zij hebben milde klachten en blijven thuis", aldus Halsema. "Ik merk daarbij wel op dat de situatie de komende tijd onvoorspelbaar is, maar dat er op dit moment geen aanleiding is tot grote ongerustheid."

Volgens haar werken het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de GGD nauw samen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. "Dat betekent dat we het virus nu zoveel mogelijk proberen in te dammen."

Toch zouden er nog geen extra maatregelen nodig zijn. Waar in Italië de scholen gesloten worden, kan het openbare leven in Amsterdam doorgaan, benadrukt de burgemeester. "Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school of andere openbare plekken."

Drukke tijden voor huisarts

Daarnaast hoeven mensen lang niet in alle gevallen contact op te nemen met hun dokter, stelt de burgemeester. "Ik wil u vragen om rekening te houden met drukke tijden voor uw huisarts en de GGD", verzoekt ze daarom. "Als u alleen verkouden bent of koorts heeft, kunt u thuis uitzieken en hoeft u de huisarts niet te bellen."

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen mensen zelf ook maatregelen treffen. In de brief somt Halsema deze op: de handen regelmatig wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Ze belooft daarbij alle Amsterdammers op de hoogte te houden van eventuele ontwikkelingen. "Als stad leven we mee met degenen die zijn getroffen", stelt de burgemeester. "Wij hopen dat zij zo spoedig mogelijk herstellen."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Een gemiddelde persoon kan twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.